Vaccinaties

Voor reizigersadvisering en vaccinatie kunt u terecht op de praktijk. Vul het aanvraagformulier (verkrijgbaar aan de balie) in en u zal telefonisch danwel op het spreekuur door de arts geadviseerd worden met betrekking tot vaccinatie en andere eventuele benodigdheden.

Griepvaccinatie
Ieder jaar rond oktober en november wordt de griepvaccinatie uitgevoerd.Indien u in aanmerking komt voor de gratis griepprik dan ontvangt u de uitnodiging voor de griepvaccinatie per post thuis.

Per abuis is er een foutieve uitnodiging verzonden. U ontvang op korte termijn een rectificerende uitnodiging.

Wij nodigen u uit voor donderdag 7 november van 15.00 tot 18.00 uur. Indien u die datum niet in de gelegenheid bent kunt u ook terecht op vrijdag 22 november van 15.00 tot 17.00 uur.

Een griepprik is niet verplicht. U kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.

Griep
Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Griep gaat gemakkelijk over van de ene mens op de andere, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door elkaar een hand te geven. Griep kan bij sommige mensen ernstige gevolgen hebben. De griepprik beschermt u tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen.

Voor wie is de griepprik?
Sommige mensen lopen extra risico als zij griep krijgen. De volgende groepen mensen krijgen de griepprik aangeboden, omdat zij extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep:

  • mensen van 60 jaar en ouder;
  • mensen met hart en vaatziekten;
  • mensen met longziekten;
  • mensen met diabetes (suikerziekte);
  • nieraandoeningen;
  • weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling, zoals chemotherapie

Voor deze groepen geldt dat de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn dan voor mensen jonger dan 60 jaar die deze ziektes niet hebben. Hun ‘eigen’ ziekte kan ook erger worden. De jaarlijkse griepprik helpt dit voorkomen. Dat geldt ook voor vrouwen uit bovenstaande groepen die zwanger zijn. Zwangere vrouwen kunnen gewoon de griepprik halen. Wie de gratis griepprik krijgt aangeboden, wordt bepaald door de minister van VWS.

Waarom vanaf 60 jaar?
Het is gebleken dat mensen al vanaf 60 jaar meer risico lopen op ernstige gevolgen van griep. Ook al voelt u zich heel fit, als mensen ouder worden, veroudert ook hun afweersysteem.

Hoe werkt de griepprik?
Als u een griepprik krijgt, dan gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. De griepprik werkt na twee weken. Als u daarna besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Als u de jaarlijkse griepprik heeft gehad, dan is de kans dat u griep krijgt kleiner. Ook de kans op complicaties zoals een longontsteking is kleiner. Door de griepprik is de kans ook kleiner dat uw ‘eigen’ ziekte erger wordt door griep.

Waarom elk jaar een griepprik?
Het griepvirus verandert regelmatig. Daardoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom heeft u ook elk jaar een nieuwe griepprik nodig. Zo kan uw lichaam nieuwe afweerstoffen aanmaken. De samenstelling van het vaccin is elk jaar anders. Deze wordt afgestemd op de virussen die naar verwachting de komende winter veel voor gaan komen.

Belangrijk!

  • U krijgt de griepprik in de bovenarm, Wilt u daar met uw kleding rekening mee houden?
  • Het vaccin tegen de griep is op de praktijk aanwezig. U hoeft dus niet naar de apotheek te gaan.
  • Bent u allergisch voor kippeneiwit? Dan mag u geen griepprik hebben. Neem contact op met de praktijkassistente van uw huisarts.

Meer informatie
Het RIVM is in opdracht van het ministerie van VWS verantwoordelijk voor de landelijke regie binnen het Nationaal Programma Grieppreventie. Meer informatie over de griepprik kunt u vinden op www.rivm.nl/griepprik.

Bron: NHG-RIVM